Smyckesvård

Så här sköter du om dina smycken

Innan du börjar använda ditt nya smycke vill vi gärna informera dig om våra skötsel- och rengöringsråd. Nedan har vi  sammanställt de viktigaste.

Förebyggande vård

För att ditt smycke ska hålla länge och slippa repor är ett gott råd att förvara både äkta smycken och modesmycken i originalförpackningen. Modesmycken ska inte gärna komma i kontakt med (havs)vatten, parfym, kosmetika, svett, rengöringsmedel, oljor och krämer, då detta kan skapa missfärgningar. Kontakt med metallföremål kan orsaka repor på ytan och bör därför undvikas i möjligaste mån.

Granska med jämna intervall om dina smycken har några skador eller slitage. Delar på hals- och armband som t. ex. öglor kan med tiden bli nedslitna och behövas bytas ut. Även klor och infattningar för stenar eller pärlor, kan efter ett tag behövas ses över och justeras. Lämna i så fall in smycket till oss för att få det åtgärdat.

Smyckesrengöring

Lätt smuts kan enkelt tas bort från modesmycken med hjälp av tvål och vatten. Däremot kan det vara bra att använda en trasa av bomull eller mikrofiber när du ska rengöra känsliga modesmycken. En tandborste kan vara bra för att rengöra små detaljer.
Äkta smycken tappar med tiden sin glans och blir mattare. Därför rekommenderar vi att man en gång om året lämnar in smycket för en noggrann rengöring hos en guldsmed.

Guldsmycken

Ett smycke av enbart guld och som inte har några stenar, pärlor eller kristaller kan enkelt rengöras med ljummet vatten, lite diskmedel och en skål. Lägg guldet en stund i skålen. Därefter kan smycket sköljas med rent vatten och sedan torkas med en mjuk trasa.

Silversmycken

Silver kan med tiden oxidera. Den svarta patinan kan rengöras i en lösning av tvål och vatten. Med hjälp av en silver- eller mikrofiberduk samt silverputs kan du få bort lätt smuts.

Rostfritt stål

Smycken av rostfritt stål är mycket enkla att sköta. För blanka ytor kan du använda en mjuk mikrofibertrasa eller en duk för ädelmetall. Grövre smuts är enklast att ta bort med en vanlig bomullstuss. Efter ett några minuter blänker ditt smycke igen som om de vore nytt.

Ädelstenar/Pärlor

Smycken med ädelstenar bör inte komma i kontakt med några former av kemikalier och tvål. Du kan rengöra ädelstenarna med rent vatten och därefter försiktigt avlägsna smutsen. Det bästa är att använda en mjuk trasa.
Pärlsmycken får först sättas på efter att du sminkat, smörjt in och parfymerat dig. Om rester av kosmetika hamnat på pärlorna kan du rengöra dem med en lätt fuktad trasa. Var noga med att du vid hushålls- och trädgårdsarbete inte låter dem komma i kontakt med några kemikalier. Värme och fukt bör också undvikas.

Klockor

En klocka utsätts lätt för mycket smuts på grund av att man bär den mycket. På grund av känsliga metalldelar bör man vid rengöringen tänka på att undvika rengörings­produkter som innehåller klor och skurmedel. Annars kan repor bildas på pläteringen och glaset. Använd därför bara en luddfri och lätt fuktad trasa. För att avlägsna smutsrester i skåror kan du ta hjälp av en tandpetare.